Palvelut

Ajas Internet-ajanvarauksen ohjesivustosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä artikkeli kertoo miten palveluiden hallinta toimii.


Eri toimintatavat

Aloita klikkaamalla "Palvelut"-painiketta.

Palvelut7.png

Normaalisti palvelut asetetaan koskemaan kaikkia toimipisteitä ja työntekijöitä, mutta suuremmissa yrityksissä voi olla tarpeen kohdistaa palveluja toimipiste- tai työntekijäkohtaisiksi edistyneellä käytöllä.


Yksinkertainen työnkulku

Yksinkertaisessa työnkulussa palveluita ei eritellä toimipiste- ja työntekijäkohtaisesti vaan ne ovat kaikille samat.


Palvelut2.png

Palvelun valinta

Valitse listasta haluamasi jo olemassaoleva palvelu klikkaamalla sitä. Palvelun nimi ilmestyy "Valitun palvelun nimi"-kenttään.

Palvelun luonti

Paina "Lisää uusi" ja hallinta luo uuden palvelun nimellä "Uusi palvelu". Valitse se sitten listasta klikkaamalla.

Palvelun muokkaaminen

Kun olet valinnut jonkin palvelun, voit muokata sen nimeä, kestoa, hintaa, ALV:tä ja järjestystä listalla. Paina lopuksi "Tallenna" tai uudet tiedot eivät pysy!

Palvelun poistaminen

Valitse ensin palvelu ja paina sitten "Poista". Ole tarkkana poistaessasi palveluita. Hallinta kysyy varmistusta poistamiselle.

Edistynyt käyttö

Palvelut3.png

Aloita klikkaamalla ruksi kohtaan "Edistynyt käyttö". Ohjelma avaa Palvelut-ikkunan yläosaan lisää toimintoja.

Edistynyt käyttö -valitsimella palveluita on mahdollista asettaa myös toimipiste- ja työntekijäkohtaisesti. Asettaminen tapahtuu seuraavasti:

1. Valitse alasvetovalikosta haluttu Toimipiste ja sieltä haluttu Työntekijä. Voit myös asettaa palvelun kaikille toimipisteen työntekijöille valitsemalla vain Kaikki työntekijät.

2. Kun valikoista on valittuna haluttu toimipiste ja työntekijä, klikkaa "Lisää uusi" ikkunan alaosasta. Muokkaa uuden palvelun nimi sekä tiedot halutuiksi. Yleensä työntekijäkohtaisia palveluita käytettäessä on suositeltua poistaa ne palvelut, jotka löytyvät asetuksilla Kaikki toimipisteet ja Kaikki työntekijät.

3. Lopuksi klikkaa "Tallenna"-painiketta, jotta lisäämäsi tiedot säilyvät.


Palvelun siirtäminen tietylle toimipisteelle tai työntekijälle

Palvelut4.png

Valitse "Vaihda palvelun toimipistettä tai työntekijää", jotta siihen tulee ruksi. Tämän jälkeen valitse haluamasi palvelu ja valitse uusi toimipiste tai työntekijä. Paina lopuksi "Tallenna" ja palvelun pitäisi siirtyä toimipiste- tai työntekijäkohtaiseksi. Muista poistaa ruksi kohdasta "Vaihda palvelun toimipistettä tai työntekijää" lopuksi, jotta et vahingossa siirrä tahtomatta muita palveluita muokatessasi niitä!


Palvelutyypit

Jos työntekijäkohtaisista palveluista osa on yhteisiä, kannattaa luoda palvelutyyppi. Palvelutyypin avulla on mahdollista kertoa järjestelmälle, mitkä palvelut ovat yhteisiä tiettyjen työntekijöiden kesken. Palvelutyypit ovat siis ikäänkuin "valmiita malleja", joita voit lisätä työntekijäkohtaisesti. Etuna tässä on se, että voit myöhemmin muokata kerralla useamman työntekijän tiettyä palvelua (kunhan se on luotu tästä palvelutyypistä) muokkaamalla vain haluttua palvelutyyppiä.

Esimerkiksi: Lisätään kolmelle eri työntekijälle palvelutyyppi "45 minuutin hieronta". Myöhemmin tätä palvelua halutaan kuitenkin lyhentää 30 minuuttiin. Tällöin muokataan vain palvelutyyppiä "45 minuutin hieronta", jolloin sitä muokataan samalla automaattisesti kaikilta työntekijöiltä, joille se on asetettu. Tämä säästää suuremmissa yrityksissä huomattavasti aikaa, joten palvelutyyppien käyttö on erittäin suositeltavaa.

Ero tavalliseen käyttöön on se, että palvelun luominen tyhjästä (eli ei palvelutyypistä) luo yksittäisen, itsenäisen palvelun, jota ei voi määritellä useammalle (paitsi asettamalla se kaikille toimipisteille tai toimipisteen työntekijöille, joka onnistuu yksinkertaisessakin käytössä).

Palvelutyypin lisääminen

Palvelut5.png

Lisätäksesi uuden palvelutyypin, aloita klikkaamalla "Muokkaa"-painiketta Palvelutyyppivalikon vierestä.


Palvelutyyppi net1.jpg

Ohjelma avaa uuden ikkunan, jossa voit luoda uuden palvelutyypin.

  1. Aseta palvelutyypin nimi, kesto, hinta ja ALV.
  2. Jos haluat käyttää myös palveluluokkia, määrittele se tässä. Palveluluokkaa ei ole pakko käyttää, mutta jos palveluluokat on määritelty kaikille palvelutyypeille, ne näkyvät Internet-Ajanvarauksen asiakasnäkymässä (katso seuraava kuva).
  3. Klikkaa "Lisää uusi" painiketta. Olemassaolevien palvelutyyppien listassa näkyy nyt uusi "Palveluluokka: Palvelutyyppi". Jos muokkaat jo olemassaolevaa palvelutyyppiä, muutos tallennetaan lopuksi klikkaamalla "Tallenna" -painiketta.


Palveluluokat asiakasnäkymässä

Palveluluokka4.jpg
Palveluluokat Internet-Ajanvarauksen asiakasnäkymässä.


Palvelun lisääminen palvelutyyppiin

Jos palvelutyypit ovat käytössä, työnkulku on se, että Palvelutyyppi luodaan aina ennen Palvelua. Seuraavassa esimerkissä luomme palvelun "Niska ja hartiahieronta" -palvelutyypille.

Palvelutyyppi net2.jpg


  1. Valitse palvelutyyppi.
  2. Aseta palvelun nimi, kesto, hinta, Alv% ja järjestys. Nämä ovat samoja tietoja kuin palvelutyypissä on käytetty. Osa tiedoista voi esitäyttyä automaattisesti klikkaamalla "Lisää uusi", mutta tiedot on kuitenkin tarkistettava ja tarvittaessa muokattava.
  3. Klikkaa "Lisää uusi" -painiketta tai, jos olet muokkaamassa jo olemassaolevia tietoja, "Tallenna" muutokset.

Palveluiden järjestäminen

Avaamalla Palvelut lomakkeen, voit järjestää palvelujasi. Kuten lomakkeessa sanotaan, lyhyimmät palvelut kannattaa järjestää ylimmäiseksi. Näin palvelut -lista on selkeämpi.


Palveluiden järjestys.png